WINCEPTY alá vinné recepty!
Osvěžující Sangria
Když se řekne Sangria, většina si vybaví tu klasickou červenou. Dnes ale existují i další oblíbené varianty – bílá, šumivá, dokonce i růžová či modrá. Někdo si troufne i na prosecco sangrii – tu sice v tradiční španělské či portugalské restauraci nenajdete (a oficiálně se ani nesmí označovat jako Sangria), ale jako koktejl z prosecca může být také skvělá.
Než se pustíme do tří nejznámějších receptů, pojďme si Sangrii trochu přiblížit – odkud pochází a jak dlouhou cestu má za sebou.
Trocha historie
Ještě před španělskou Sangrií tu byli staří Řekové a Římané, kteří si míchali víno s cukrem, kořením a vším, co našli po ruce. Připomíná vám to něco?
Tento nápoj se tehdy nazýval „hippocras“ – považuje se za předchůdce dnešní Sangrie i svařeného vína. V dobách, kdy byla voda plná bakterií a její pití mohlo být nebezpečné, lidé zjišťovali, že alkohol vodu čistí a zároveň zlepšuje její chuť.
Ve Španělsku se víno pěstovalo už od dob Féničanů (kolem roku 1100 př. n. l.) a později i Římanů. Obchod s vínem a Sangrií se přerušil v roce 711 n. l., kdy Iberský poloostrov dobyli Maurové. Nápoj se vrátil až po roce 1492, kdy skončila jejich vláda – a s ní se vrátilo i víno a Sangria.
Dnes je to chráněný nápoj – podle evropského práva se Sangria může vyrábět jen ve Španělsku nebo Portugalsku z místních vín s obsahem alkoholu do 12 %.
Proč „Sangria“?
Slovo sangria pochází ze španělského „sangre“ = krev, což odkazuje na sytě červenou barvu vína Tempranillo, z něhož se původně vyráběla.
Dnes ale existují i další varianty – bílá, šumivá, nebo třeba Zurra (Zurracapote), což je sangria z broskví, meruněk a nektarinek.
Přesný recept na Sangrii vlastně neexistuje – každý má volnou ruku. Základ však zůstává stejný: víno, brandy (nebo koňak), ovoce, sladidlo a trochu sodovky.
Recepty na tři nejznámější sangrie
🍇 Červená Sangria
Ingredience:
-
1 láhev španělského červeného vína (Tempranillo)
-
3 broskve
-
½ citronu
-
1 pomeranč
-
50 g cukru (volitelné)
-
150 ml pomerančové šťávy (nebo 100% džus)
-
1 panák brandy či koňaku
-
1 tyčinka skořice
Postup:
Broskve nakrájejte na plátky, citrusy na tenká kolečka. Smíchejte ovoce s cukrem a brandy a nechte alespoň 2 hodiny macerovat. Poté přidejte víno, pomerančovou šťávu a skořici. Dejte vychladit – Sangria chutná nejlépe dobře zchlazená.
🍋 Bílá Sangria
Ingredience:
-
1 láhev bílého španělského vína (ovocnější typ)
-
3 lžíce cukru
-
1 limetka
-
1 citron
-
2 broskve
-
2 zelená jablka
-
hroznové víno
-
další ovoce dle chuti (meloun, jahody, maliny)
-
3 panáky jablečného džusu (volitelné)
-
perlivá sodovka
Postup:
Smíchejte ovoce s cukrem a trochou brandy. Křehké ovoce (maliny, jahody) přidejte až při podávání, aby se nerozpadlo. Zalijte vínem a dejte vychladit. Do sklenice přidejte ovoce, zalijte vínem a dolijte sodou.
Pro extra osvěžení můžete přidat led nebo použít zmrazené ovoce místo kostek ledu.
Tip: Pokud nemáte rádi kyselejší chuť, použijte méně citronu a limetky.
🥂 Šumivá Sangria z Cavy
Ingredience:
-
1 láhev španělské Cavy
-
1 sklenička pomerančového džusu
-
3 plátky citronu
-
1 panák brandy (volitelné)
-
1 panák Triple Sec / Grand Marnier
-
2 broskve
-
několik jahod
-
1 pomeranč
-
1 lžička cukru (dle chuti)
-
snítka máty (volitelné)
Postup:
Ve velkém džbánu smíchejte džus, likér, brandy a ovoce. Dejte vychladit.
Těsně před podáváním přidejte polovinu Cavy a cukr, lehce promíchejte, aby nezmizely bublinky, poté dolijte zbytek Cavy a přidejte led.
🥳 Na zdraví!
Pamatujte, že všechny ingredience berte jako inspiraci – Sangria je o hravosti a osobní chuti.
Nebojte se experimentovat s ovocem, vínem i poměry. Každá Sangria může být originál.
