Růžová vína
Růžové víno už dávno není jen letní módní výstřelek nebo "lehčí varianta červeného". Víno pro holky, sladké víno, nekvalitní víno nebo jak se mu ještě říká. Má svůj vlastní charakter, širokou paletu chutí a fascinující způsoby výroby, které stojí za poznání.
- Mýty
- Historie
- Výroba
- Rozdíly
- Párování růžového vína s jídlem
- Na co si dát pozor
Mýty o růžovém víně
- Vzniká smícháním červeného a bílého vína - V EU je tato metoda zakázána (s výjimkou šumivých vín, např. champagne).
- Růžové víno je sladké - Většina kvalitních růžových vín je suchá nebo polosuchá. Sladké varianty se vyskytují častěji ve Spojených státech (např. White Zinfandel), ale i u nás na Moravě. Styl růžového vína se liší podle oblasti a odrůdy. Proto je důležité pořádně číst co je napsáno na etiketě.
- Růžové víno je pro ženy - takový klasický genderový stereotyp. Spíše platí, že se jedná o sezónní záležitost, dokonce letní trend, jelikož v letních a mino letních teplých dnech příjemně osvěží.
- Růžové víno není tak kvalitní jako červené nebo bílé - kvalita vždy záleží na výrobci, surovinách a technologii - stejně tak jako u jiných vín. Některá vína například z Provence nebo písečných dun jsou velmi uznávaná a sofistikovaná.
- Růžové jen v létě - ano i ne, většinou svou lehkostí a jemnou chutí se více hodí do letních dnů, ale vyrábí se plnější růžová vína, která se hodí i k plnějším pokrmům, proto se nechají pít po celý rok
Co vlastně růžové víno je?
Růžové víno (nebo také „rosé“) vzniká z modrých hroznů – stejně jako červené. Rozdíl spočívá v tom, jak dlouho zůstane mošt (šťáva z hroznů) v kontaktu se slupkami, kde se nachází barvivo. U růžového vína je to jen pár hodin, obvykle 2 až 24 hod., zatímco u červeného klidně i několik týdnů.
Výsledek? Svěží víno s krásnou nejen růžovou barvou, ovocným aroma a jemnou tříslovinou.
Tři hlavní způsoby výroby:
-
Krátká macerace (nebo přímé lisování)
Hrozny se lehce rozdrtí a nechají chvíli odpočívat. Mošt získá lehce narůžovělý odstín, pak se lisuje a fermentuje jako bílé víno. Výsledek je jemné, elegantní růžové víno. -
Krátká fermentace jako u červeného
Mošt fermentuje se slupkami jen krátce – právě tolik, aby získal barvu a něco z chuti. Vína bývají ovocnější a trochu „masitější“. -
Saignée metoda (krvácení)
Při výrobě červeného vína se část moštu „odkápne“ a fermentuje samostatně jako růžové. Vzniká tak intenzivnější rosé s výraznější strukturou.
Poznámka: Směšování bílého a červeného vína je u růžových vín v Evropě většinou zakázané – s výjimkou šumivého Champagne.
Rozdíly v chuti: ne každé růžové chutná stejně!
Chuť růžového vína se může dramaticky lišit podle odrůdy, stylu výroby i původu:
-
Francouzské rose – jemné, suché, s tóny jahod, citrusů a bylin. Elegantní klasika.
-
Španělské rosado – často s výraznější barvou i chutí, plnější.
- Rakouské Rosé - zpravidla suchá, někdy do lehčího stylu Provence, jindy zase plnějšího charakteru s minerálním dotykem.
-
Italské Chiaretto – lehké, minerální, s decentním ovocem. Ideální k mořským plodům.
-
Moravské růžové – od osvěžujících až po polosladká vína s aroma malin, třešní i květin.
S čím si ho dát?
Rosé je překvapivě univerzální, takový chameleon mezi víny:
-
suché styly ladí jako aperitiv, s grilovanými rybami, saláty, drůbežím masem, sýry a sushi
-
plnější rosé snese i bílá masa nebo plnější sýry, rajčatové omáčky, těstoviny
-
polosladké varianty chutnají skvěle s ovocnými dezerty, ovocnými saláty nebo i jako aperitiv.
Rosé u nás
Růžová vína, růžovky nebo roséčka tvoří část produkce moravských a některých českých vinařství. Jedním z dochovaných soupisů o růžových vínech pochází z roku 1844 z Panství Velké Žernoseky,. U nás je to stále větší boom, nejen díky výměně tradiční české kuchyně, ke které se lehké rose úplně nehodí a celkovému zlepšení povědomí o vínech, nejen díky Vinařskému fondu, který v tomto oboru investuje nemalé finanční prostředky na podporu našich vinařů a zlepšení vnímání vín jako takových, ale o tom zase příště, to si zaslouží samotný článek.
Proč mu dát šanci?
Růžové víno si u nás stále buduje své jméno. Ať už hledáte víno na letní piknik, lehkou večeři, osvěžení po celém náročném dni nebo jen něco elegantního do sklenky při západu slunce – rosé vás nezklame. Navíc v sobě často skrývá překvapivě sofistikovanou rovnováhu mezi svěžestí a hloubkou chuti. A už dávno neplatí, že se jedná o pití "pouze pro ženy".
Na co si dát pozor?
- Ročník: Růžová vína jsou spíše mladíci a v nejlepší kondici je většinou nový a předešlí ročník sklizně. Pokud někde narazíte na růžová 5 let a více stará, někdy dokonce označována za "archivní", a že se s tím potkávám celkem často, tak vezměte nohy na ramena.
- Zbytkový cukr: čtěte důkladně etikety, ať si nekoupíte něco co bude příliš sladké nebo naopak suché na Váš vkus.
- Styl / Barva: popřemýšlejte k jaké příležitosti růžové víno chcete pít a podle toho si vyberte. Jak jsem výše uváděla tmavší - plnější, světlejší - elegantnější, svěžejší, z jakých oblastí, nebo polosladké k dezertům atd..
Sbíhají se Vám sliny, celou nabídku našich růžových vín si můžete prohlédnout zde.
Vyberete si tam jak z růžových z Francie, Rakouska, italské šumivé, NEalkoholické prosecco, nebo třeba růžový Crémant.
Na zdraví!
Vaše Daniela